Deze ruimte is ingericht en wordt beheerd door de site Garage de poche. Ze is bestemd voor internauten die zin hebben om hun collecties te showen of om fotogenieke modellen te onthullen op het web. Wil u graag, zoals Wilfried, uw juweeltjes te kijk zetten? Contacteer mij dan.

Wilfried, een Belgisch verzamelaar van Vlaamse bloede, toont ons een deel van zijn verzameling. U kan naar keuze switchen tussen de Nederlandse en de Franse versie. Het zwaartepunt ligt op klassieke wagens uit de jaren '50 en '60. De Karmann Ghia is zijn favoriet. Andere thema's zijn : Autosalon, Autosport, Automusea, enz... Sommige vierwielers zijn beeldig in alle maten!
© 2011-2019 WILFRIED All rights reserved.

DE KARMANN GHIA IN DE STRIP

Autosalon 1955
Gravure van Yves Chaland (1986)

Deze tekening voert enkele legendarische wagens uit de jaren ’50 ten tonele in het Parijse Grand-Palais, een beetje in de stijl van Jacques Tati. Je herkent ze zeker: Peugeot 203, Facel-Vega, Simca Aronde en Vedette, Panhard Dyna, Isetta Velam, 2 PK, Kever, enz. In het midden maakt René Coty, President van de Franse Republiek, kennis met de futuristische Citroën DS. Rechts daarvan zien we de Karmann in een avontuurlijk decor
(70 x 50 cm, verspreid door Galerie Champaka in 2011).
___________________________________________________________________ 

Freddy Lombard in een Karmann Ghia
Zeefdruk van Serge Clerc, naar een tekening van Yves Chaland (1983)

Phil Perfect in een Karmann Ghia
Strip "Meurtre dans le phare" van Serge Clerc en François Landon (1986)

Lou Smog in een Karmann Ghia
Strip "Ufo-Alarm" van G. Van Linthout (Le Lombard, 1993)


Affiche Lou Smog in de garage


"Billy the Cat" zeefdruk van Stéphane Colman (1989)


De Karmann Ghia volgens Jidéhem
(prentkaart in de serie VW 50 1948-1998)


Plaatje voor een nieuw album van "De autoreportages van Margot" door Olivier Marin (uitgeverij Silvester)


 
Michel Vaillant in een Karmann (schets van Studio Graton)


Autogram van Jean en Philippe Graton


________________________________________________________

Karmann plaatjes met Lou Smog

In 1985 bedenkt de Luikse tekenaar Georges Van Linthout het personage LOU SMOG voor het weekblad KUIFJE. Deze Amerikaanse politieman uit de jaren 50 verplaatst zich in een rode Karmann Ghia cabrio Type 14 (van de auteur). Er zijn 8 albums uitgekomen (5 in kleurendruk en 3 in zwart/wit).

nr. 1: “De vervloekte haven” (1990)

In opdracht van captain Cramer vertrekt luitenant Smog naar Port-Keenie in Maine. Onderweg snauwt een trucker hem toe dat hij in een “oudewijven wagen” rijdt (p. 6, plaatje 4). Een onweer breekt los. En zeggen dat Lou Smog van z’n oom Ernie de gave heeft geërfd om de tekens van de hemel te duiden…

nr. 3: “Spook Dakota” (1991)
Met nog drie andere korte verhalen (Requiem in de Rockies – Rebus – De donkere kamer). Lou Smog is een smeris van de hardnekkige soort. Ook als zijn wagen door het terrein flink op de proef wordt gesteld. Gelukkig daagt er een bijdehandse journaliste op in een Jeep, ze heet Tania Lockwood…

nr. 4: “Een berg vergeet niet” (1992)
In Bear-Lake heeft de sneeuw de neiging rood te kleuren, dat kon het kerstdiner wel eens bederven. Lefty O’Farell, de Ierse kompaan van inspecteur Lou Smog, noemt de Karmann Ghia cabrio smalend: “een badkuip voor ondervoede dwergen” (p. 4, plaatje 2) en “een zetpil met open dak” (p. 20, plaatje 4). De auto houdt er een geblutste achterbumper aan over, nadat hij van de weg is af geraakt.

nr. 5: “Ufo-alarm” (1993)
De apotheose: ditmaal krijgt de Karmann Ghia een ereplaats op de cover. Hij trekt nu zelfs een caravan. In de gloedhete woestijn van Navajo-Pass (Arizona) werden vliegende schotels waargenomen. Lou Smog, Lefty en Tania trekken uit op onderzoek naar een verdachte verdwijning.

nr. 7: “Misdaad op misdaad” (2010)
Dit album bundelt vier korte verhalen die tussen 1987 en 1990 zijn verschenen in het weekblad KUIFJE: Verdachte avonturen – Maak je niet druk Glory – Gratis olie verversen – Man overboord. Er komen enkele spannende achtervolgingsscènes in Hollywood stijl in voor.

Geen opmerkingen: