Deze ruimte is ingericht en wordt beheerd door de site Garage de poche. Ze is bestemd voor internauten die zin hebben om hun collecties te showen of om fotogenieke modellen te onthullen op het web. Wil u graag, zoals Wilfried, uw juweeltjes te kijk zetten? Contacteer mij dan.

Wilfried, een Belgisch verzamelaar van Vlaamse bloede, toont ons een deel van zijn verzameling. U kan naar keuze switchen tussen de Nederlandse en de Franse versie. Het zwaartepunt ligt op klassieke wagens uit de jaren '50 en '60. De Karmann Ghia is zijn favoriet. Andere thema's zijn : Autosalon, Autosport, Automusea, enz... Sommige vierwielers zijn beeldig in alle maten!
© 2011-2019 WILFRIED All rights reserved.

DE KARMANN GHIA IN DE FILM

De Karmann Ghia verschijnt vaker dan gedacht op het witte doek, met een voorkeur voor een warm en droog klimaat: meer dan de helft van die films werden gedraaid in Californië (westkust USA). Ook in TV series uit de jaren ’60 en ’70 als “Get Smart” en “The Persuaders” (De Versierders of De Speelvogels) kwam hij in beeld. Hierna volgt een selectie.

Hollywood Hero

Niemand minder dan Alfred Hitchcock was één van de eersten die een KG opvoerde in zijn thriller “Vertigo” (d.i. hoogtevrees) uit 1958, met Kim Novak en James Stewart in de hoofdrollen. Midge Wood (vertolkt door Barbara Bel Geddes) rijdt er in een grijsblauwe ’56 lowlight coupé door de steile straten van San Francisco.

De openingsscène van “L’Homme Orchestre” (Met de muziek mee) uit 1970 speelt zich af op de Promenade van Nice. Louis de Funès wil aan elk stoplicht als eerste vertrekken met zijn Fiat 124 Sport Coupé. Er ontstaat een dolle straatrace met een gele Lamborghini Miura. Daarbij gaat het duo ook een rode KG coupé uit 1960 voorbij.

“Honky Tonk Freeway” (1981) is een knettergekke satire op de American 'way of life', waarin de inwoners van het stadje Ticlaw in Florida (oostkust USA) alles eraan doen om toeristen te lokken naar hun hotel met safaripark, ook al is er geen afrit van de snelweg. Ook hier zijn enkele Karmanns (o.a. een ’68 cabrio) te zien op de achtergrond.

Comeback
In recentere films komt de Karmann-Ghia meer op het voorplan en drukt de auto vaak de eigenheid uit van het personage dat ermee rijdt, diens cultuur of verfijnde smaak.

Zo gaat “Kennedy et moi” (1999) over een schrijver in een midlifecrisis, die in de ban raakt van het uurwerk van zijn psychiater, dat nog aan JFK zou hebben toebehoord. De Zuid-Franse kust en de Pyreneeën vormen het decor voor zijn grijze cabrio uit 1970.

“Zuzu Angel” (2006) vertelt het waar gebeurd verhaal van de modeontwerpster Zuleika Angel Jones ten tijde van de dictatuur in Brazilië (1964-1985). Haar lichtblauwe Karmann-Ghia ’62 coupé speelt hierin een belangrijke rol.

In “Maria, ihm schmeckt’s nicht“ (Maria, hij lust het niet) uit 2009 worden de Duits-Italiaanse roots van Sara, dochter van een gastarbeider, extra in de verf gezet door de witte 1972 cabrio van haar verloofde Jan.

Kleurensymboliek
“Pretty in Pink” (met de gelijknamige titelsong van The Psychedelic Furs) is een cultfilm uit 1986. In deze teen romance, die wat wegheeft van de musical “Grease”, raakt een arm meisje verliefd op een steenrijke jongen. Andie (Molly Ringwald) rijdt in een aftandse en gedeukte, roze KG 1958 coupé.

“Starsky & Hutch” is een remake uit 2004 van de TV serie uit de jaren ’70. Dit flikkenduo maakt furore in een rode Ford Gran Torino. Naar het einde van de film is een knalgele KG 1972 coupé de hoofdprijs van een tombola. De koffer wordt echter doorzeefd met kogelgaten, want hij verbergt een lading drugs.

In “Kill Bill 2” van Quentin Tarantino (2004) zint Uma Thurman op wraak achter het stuur van een KG cabrio zonder richtingaanwijzers of neusembleem, en met elementen uit verschillende modeljaren (nu eens met, dan weer zonder hoofdsteunen).

 
De grappigste scène
“The Computer wore Tennis Shoes” (1969) is een Disney komedie met Kurt Russell als Dexter, een matig begaafd student aan het Medfield College. Door een stroomstoot krijgt zijn brein plots een computergeheugen. Schooldirecteur Dean Higgins (Joe Flynn) wil zijn kampioen niet kwijtraken en achtervolgt hem naar een casino in zijn blauwwitte Karmann ‘59 coupé. Het portier sluit niet goed en moet met een touwtje worden vastgehouden.

Sex-appeal
“Love Potion No. 9” (1992) is geïnspireerd op een jaren ‘50-liedje van The Clovers. Paul, een schuchtere biochemicus, komt via een waarzegster in het bezit van een liefdeselixir dat hem onweerstaanbaar maakt voor vrouwen. Ook zijn vriendin Diane test het met succes uit op andere mannen. Er komen veel verplaatsingen aan te pas in een donkergroene KG 1969 cabrio. Een snelle Porsche 550 Spyder voert tot de ontknoping.

De langste scène
De komedie met Monty Python trekjes “A Taça do Mundo é Nossa” (The World Cup is Ours) uit 2003 van het gezelschap Casseta & Planeta speelt zich af in 1970, het jaar waarin Brazilië met Pele het WK voetbal won. Een trio rebellen neemt het op tegen de militaire junta en ontfutselt de befaamde Jules Rimet trofee. In de hele film toert Maria Paula als Lucy Ellen (dochter van de generaal) rond in een rode KG cabrio 1962 made in Brasil.

De meest dramatische scène
Zuzu Angel, die vergeefs zocht naar het lichaam van haar vermoorde zoon, een links activist, kwam in 1976 zelf om het leven in een car crash bij het uitrijden van een tunnel in Rio. In 1998 kwam aan het licht dat het regime erachter zat. De tunnel werd later naar haar genoemd.

Cultuur clash
De verfilming van de bestseller “Maria, ihm schmeckt’s nicht“ (auteur Jan Weiler) toont de verschillende leefwerelden van een Duitser en zijn toekomstige Italiaanse schoonfamilie. Dit wordt symbolisch uitgebeeld in een autobotsing en de daarop volgende hilarische spraakverwarring.

De Internet Movie Cars Databasebevat meer dan 200 vindplaatsen voor de Karmann Ghia (type 14, type 34 en TC).

Geen opmerkingen: